Viktigt om säkerhet från Ordförande!

2015.
År 2015 var ett mörkt år för klövvårdarna, med flertalet allvarliga olyckor med klövfräsarna. Varför inträffar dessa olyckor? Jag tror att man tappar fokus o det kan bero på stress, dålig arbetsmiljö, olämpliga medhjälpare och dålig utrustning o skydd.
Stress: Att man ska verka så många kor som möjligt per dag. Vid träffar o media pratas det ofta om hur många kor man verkar per dag. Snälla ni sluta med det. Kalle tänker ”tar jag 20 st till så har jag verkat mer än Putte”. Det gagnar inte klövvården alls med dessa kappkörningar. Har flertalet gårdar som har lagt till en extradag för klövverkning, för att människor o djur mår bättre i ett lugnt o jämnt tempo. Nu vet jag att det kan vara svårt att dela av stora grupper, så det är inte helt lätt att lösa.
Dålig arbetsmiljö: Tak o vindskydd borde vara en självklarhet gärna en plan fast yta att ställa verkstolen på, inga kablar på golvet eller annat man kan snubbla på, att hålla rent runt verkstolen (gödsel). Har sett klövvårdare arbeta i flera dm dynga hur fan hittar ni klövarna? Har en egen gödselraka med mig brukar reta bonden, när jag går till lastbilen o hämtar min raka sen är det problemet löst. DÄR måste klövvårdaren ställa högre krav på bonden.
Olämpliga medhjälpare: Ofta vid klövvård kallas det in extra personal som alla gånger inte är djurvana. Det märks på att de ofta är högljudda använder mer våld käppar o dylikt, hastiga rörelser. Sådan personal stimmar ofta upp ett helt stall med kor. En stressad ko =farlig ko. Nu måste klövvårdaren agera genom att visa extrapersonalen hur man gör.
Dålig utrustning o skydd: Jag vet att de flesta klövvårdare vårdar sina verkstolar som bebisar, men repen till benen kan börja bli slitna (spec bak) går repet av kan det bli kritiskt. Vet en klövvårdare som hade ett trasigt bakrep men hade bara 7 kor kvar, det blev stygn i låret istället. Stövlar eller skor med stålhätta är en självklarhet, skyddsglasögon o hörselskydd ska användas. Skyddshandskar finns att tillgå, de skyddar inte helt men de minimerar skadorna betydligt. 2 st klövvårdare har kört fräsen i handen ofrivilligt med skyddshandskar det räckte med plåster. Har själv provat dessa på årsmötet o blev imponerad över förmågan att stoppa fräsen. Se till att inga kor kan komma att smita förbi verkstolen när man verkar. Använd gärna uppsamlingsbox o grindar för att kunna arbeta tryggt.
Nä nu ska jag inte skriva o tjata på er, ville bara visa vad som kan störa focus, men varje klövvårdares skyldighet är att kunna 3-4 roliga vitsar, ett glatt gäng arbetar lättare.
Var rädda om er o korna, ni behövs! Med vänlig hälsning Wincent.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter